Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Surfing ...


Λίγα πράγματα ζηλεύω από το εξωτερικό σχετικά με το μπάσκετ. Ίσως μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Λίγα, αλλά πολύ - πολύ σημαντικά. Ζηλεύω κυρίως την οργάνωση τους, την εφαρμογή των νόμων, και την συνέπεια τους σε ό,τι λένε και ό,τι συμφωνούν. 
Επίσης ζηλεύω αφάνταστα τα κράτη με την αθλητική κουλτούρα, και τη διάθεση των προπονητών να μοιραστούν τις γνώσεις τους, κάνοντας ακόμα πιο επίμονους τους ίδιους να προσφέρουν αλλά και να μάθουν κάτι παραπάνω. Η πιο σύγχρονη πλέον και ίσως η πιο διαδεδομένη πηγή γνώσεων είναι το Internet, και στον χώρο του μπάσκετ οι ιστοσελίδες όπου πολλοί προπονητές μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους είναι αρκετές.

Όμως επειδή το σερφάρισμα στο internet χωρίς καθοδήγηση συχνά καταλήγει σε ναυάγιο, θα προσπαθήσω να ξεδιαλύνω ορισμένα από τα καλύτερα site σχετικά με το μπάσκετ:
? http://www.sportcode.co.yu/coachcorner.htm Σε αυτή την ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε τα καλύτερα plays, ασκήσεις και αμυντικές ιδέες που έχουν παιχτεί στο παγκόσμιο μπάσκετ, από ΝΒΑ, NCAA, Ευρωλίγκα, ULEB, FIBA.
Ίσως το καλύτερο site στο είδος του, με το μειονέκτημα όμως ότι για να δείτε όλα αυτά που περιέχει πρέπει να έχετε και το ανάλογο πρόγραμμα της εταιρίας, το οποίο και αυτό συστήνετε ανεπιφύλακτα.
? http://www.sepk.gr Για να ευλογήσουμε και τα γένια μας, μια πολύ αξιόλογη δουλειά του συνδέσμου Ελλήνων προπονητών. Μπράβο σε όσους ασχολούνται, περιμένουμε κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα…
? http://www.despotakis.gr Η προσωπική ιστοσελίδα ενός άξιου εκπρόσωπου της νέας γενιάς προπονητών, όπου με ξεκάθαρη άποψη και γνώμη γύρω από το μπάσκετ παρουσιάζει ασκήσεις και φιλοσοφικές τάσεις του αθλήματος. Περιμένουμε με ανυπομονησία γρήγορη και αδιάκοπη ενημέρωση της ιστοσελίδας του.
? http://www.teamarete.com Φανταστική ιστοσελίδα του coach Dreiling, μακάρι να υπάρχει χρόνος να διαβάσετε όλα όσα γράφει.
? http://members.tripod.com/~coacheshome/index1.html Αν και ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια με πολλά θέματα, εν τούτοις δεν μπορώ να θυμηθώ πότε ανανεώθηκε τελευταία φορά η σελίδα τους. Παρ’ όλα αυτά, όσα γράφει είναι ενδιαφέροντα. http://www.jes-basketball.com/playbook/plays.html Πολλές ασκήσεις, πολλά plays από το γνωστό software (λόγω της αφιλοκερδής πώλησης του), μα και πολλές άσκοπες ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Οι πιο τυχεροί όμως μπορούν να βρουν κάποιες σπουδαίες ασκήσεις.
? http://www.geocities.com/ljacksonesc5/acoach.html ʼλλο ένα site γυμνασιακού προπονητή με αρκετά ενδιαφέροντα θέματα
? http://www.bbhighway.com Το "must" των προπονητών! Μάλλον δεν έχει υπάρξει coach που ασχολείται με το Internet και δεν έχει βυθιστεί με τις ώρες εκεί.
? http://www.coachwooden.com Αν ο Naismith είναι ο πατέρας του μπάσκετ, ο Wooden είναι ο πατέρας των προπονητών. Μπείτε στο site του, βάλτε στο μυαλό σας και στην ψυχή σας όσα γράφει, και κάντε τα οδηγό για όλη σας την ζωή. Σημερινοί προπονητές του NBA κοιμούνται ακόμα με τα βιβλία του αγκαλιά!
? http://www.coachmeyer.com Χρήσιμες συμβουλές περί μπάσκετ και μη, από έναν εξαιρετικό coach.
? http://www.coachesclipboard.net ʼλλο ένα σπουδαίο site!
? http://www.coachwells.com Ό,τι χρειάζεται να μάθει ένας coach υπάρχει εδώ
? http://www.collegehoopsnet.com./coaching/index.htm Πολύ ενδιαφέροντα άρθρα. Θα προβληματιστείτε.
? http://www.angelfire.com/nc/ezyduzits12steptools/bball_playbook.html Ώρα να 'χετε να διαβάζετε…
? http://www.y-coach.com Πάρα πολύ καλό site με θέματα από τις μικρές ηλικίες.
? http://www.thecoachingcorner.com Όσο κι αν σας φανεί παράξενο, παρότι είναι ιστοσελίδα για το baseball, εντούτοις γράφει πιο σημαντικά πράγματα κι από άλλα πιο εξειδικευμένα site του μπάσκετ. Κυρίως για νέους προπονητές που ασχολούνται με παιδιά. Εξάλλου η πολύπλευρη ενημέρωση χαρακτηρίζει τους έξυπνους.
? http://coachlikeapro.tripod.com Μην το παραλείψετε. Ο τίτλος του τα λέει όλα.
? http://www.degerstrom.com/basketball/drills Πολλές καλές ασκήσεις, άρτια ταξινομημένες.
? http://greenvalegrizzlies.asn.au Ο προπονητής μιας παιδικής ομάδας από την Αυστραλία επιμένει να μας μαρτυρήσει την όλη του φιλοσοφία. Δεκτή η προσπάθεια του.
? http://www.guidetocoachingbasketball.com Ή αλλιώς "ο οδηγός του coaching". Στην πρώτη σελίδα γράφει: "Τα μυστικά που οι προπονητές χρησιμοποιούν για να φτάσουν τις ομάδες τους στην κορυφή". Ίσως να είναι κι έτσι…
? http://www.hoopsking.com Η ενθρόνιση του Internet ως βασιλιά στην ενημέρωση. Super ασκήσεις και plays, όλα σε βίντεο!
? http://www.havenport.com/hosa/btlinks.html ʼρθρα και ασκήσεις. ΑΞΙΖΕΙ!
? http://members.tripod.com/~i1l2a3n Αξιόλογη δουλειά του γνωστού στο Ισραήλ coach Ilan
Kowalsky.
? http://nabc.cstv.com/coaches_corner/coaching-concepts.html Μόνο και μόνο ότι είναι το επίσημο site του συνδέσμου προπονητών ΗΠΑ, δημιουργεί πολλά κίνητρα για να το μελετήσουμε εξονυχιστικά. Περιέχει άρθρα από πολλούς γνωστούς προπονητές.
? http://www.javierimbroda.com Η γνώμη ενός πάρα πολύ οργανωμένου προπονητή γύρω από το μπάσκετ, σαν τον πρώην προπονητή της εθνικής Ισπανίας, και οι ασκήσεις που απλόχερα προσφέρει δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Δυστυχώς για κάποιους είναι μόνο στα ισπανικά.
? http://hoopsu.homestead.com Πάρα πολύ ενδιαφέρον site, κυρίως για τα άρθρα του.
? http://www.motivateus.com Πέρα από τις ασκήσεις και τα plays, το μπάσκετ είναι ένα παρά πολύ "ψυχολογικό" άθλημα. Σε αυτή την ιστοσελίδα θα βοηθηθείτε αρκετά σε αυτό τον τομέα.
? http://www.powerbasketball.com Και αυτή η ιστοσελίδα από τα "must" των coaches.
? http://www.cybersportsusa.com/hooptactics/HoopTactics.asp Είμαι πολύ τυχερός που γνώρισα, συζήτησα, έμαθα και αντάλλαξα απόψεις με τον coach Bob Kloppenburg. Εδώ ο coach καταθέτει ένα μέρος της εμπειρίας του.
? http://www.uktscg.com/11cose_e.htm Η δουλειά του συνδέσμου προπονητών Σερβίας. Λίγα πράγματα, αλλά με βαρύνουσα σημασία. Και στα αγγλικά.
?http://www.fiba.com/pages/eng/fc/expe/assiMaga/p/openNodeIDs/1035/selNodeID/1035/assiDown.htmlΗ FIBA καταθέτει απόψεις γνωστών προπονητών γύρω από φιλοσοφίες και ασκήσεις. Πρέπει απλά να τις "κατεβάσετε" στον υπολογιστή σας.
? http://www.abqmag.com Το περιοδικό του Αμερικάνικου μπάσκετ. Ωραίος τίτλος, ωραία θέματα. 
Σίγουρα αυτά τα site δεν είναι τα μοναδικά, μάλλον όμως είναι από τα καλύτερα. Βέβαια το θέμα δεν είναι μόνο να αποκτήσει κάποιος τη γνώση, αλλά το πώς θα προσαρμόσει τις γνώσεις του στην ομάδα του. Κυρίως όμως να προσπαθήσει να εμβαθύνει στις λεπτομέρειες και να καταλάβει την φιλοσοφία του αρθογράφου και όχι απλώς να σταθεί στα γραφόμενα.
Γιατί όπως πρόσφατα είπε και ο Μίλαν Μίνιτς σε σεμινάριο στην Αθήνα "…μπορεί δυο φούρνοι να βγάζουν ψωμί από τα ίδια ακριβώς υλικά, όμως σίγουρα του ενός φούρναρη το ψωμί είναι πιο γευστικό από του άλλου…"