Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Miami Quick Hitter

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Summer Workout Robin Benzing / Svetislav Pesic Part 9

USA Basketball | FIBA World Championship Training Camp 2010 | Rajon Rondo in HD

Real Training Camp: Derrick Rose

Rondo Team USA drills

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Basketball Tricks and workout - 2 ball, and 3 ball drills

Ganon Baker - NBA Skills Coach

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Τα οφέλη της αυτο-ομιλίας στον αθλητισμo

“Οι άνθρωποι συχνά μιλάμε στον εαυτό μας. Εκφράζουμε συναισθήματα (τέλεια, χάλια…), απευθύνουμε στον εαυτό μας ερωτήσεις (πού άφησα τα κλειδιά;) δίνουμε στον εαυτό μας οδηγίες (στρίψε αριστερά). Μοιάζει να είναι περίεργο. Εξάλλου, τι μπορούμε να πούμε στον εαυτό μας, που δεν το ξέρουμε ήδη; Παρ’ όλα αυτά, το να μιλάμε στον εαυτό μας μπορεί να έχει οφέλη σε διάφορους τομείς της ζωής μας”.
Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει εργασία επιστημόνων του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έγινε δεκτή προς δημοσίευση σ’ ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά περιοδικά ψυχολογίας.
Η ερευνητική εργασία “Self-Talk and Sport Performance: A Meta-Analysis” (Αυτο-Ομιλία και Αθλητική Απόδοση: Μια Μετα-Aνάλυση), που υπογράφεται από τα μέλη του Εργαστηρίου Αθλητικής Ψυχολογίας του ΤΕΦΑΑ, Αντώνη Χατζηγεωργιάδη (Επίκουρο Καθηγητή), Νίκο Ζουρμπάνο (μετα-διδακτορικό ερευνητή), Ευάγγελο Γαλάνη (μεταπτυχιακό φοιτητή), και Γιάννη Θεοδωράκη (Καθηγητή και Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), θα δημοσιευτεί στο περιοδικό “Perspectives on Psychological Science”.
Η εργασία πραγματεύεται την επίδραση της γνωστικής στρατηγικής της αυτο-ομιλίας στην αθλητική απόδοση και παρουσιάζει μια μετα-ανάλυση (στατιστική ανασκόπηση) όλων των ερευνών που έχουν δημοσιευτεί στη διεθνή βιβλιογραφία σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, αρκετές από τις οποίες έχουν, επίσης, πραγματοποιηθεί από τα μέλη του Εργαστηρίου Αθλητικής Ψυχολογίας του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων.
Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την απάντηση στο ερώτημα για το πώς αναπτύχθηκε η αυτο-ομιλία και πού έχει εφαρμοστεί. Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Χατζηγεωργιάδη, η αναζήτηση σχετικά με το διάλογο που κάνουμε με τον εαυτό μας ξεκινάει από την αρχαιότητα.
Οι Στωικοί φιλόσοφοι πίστευαν, όπως εξηγεί ο κ. Χατζηγεωργιάδης ότι οι σκέψεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων και ο Πλάτωνας, στο έργο του “Θεαίτητος ή περί επιστήμης, πειραστικός”, όρισε τις σκέψεις ως “συνομιλία, που διεξάγει η ψυχή μόνη με τον εαυτό της”.
Γενικότερα, ο ρόλος των σκέψεων στην ανθρώπινη φύση παρουσιάζεται στα γραπτά πολλών φιλοσόφων, θεωρητικών και ερευνητών στην ιστορία της επιστήμης. Η σύνδεση σκέψης με τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά οδήγησε στην ανάπτυξη στρατηγικών κατεύθυνσης της σκέψης, με στόχο τη διαμόρφωση της συμπεριφοράς.
Η στρατηγική της αυτο-ομιλίας, σημειώνει ο κ. Χατζηγεωργιάδης, είναι μια τεχνική, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο γνωστικών-συμπεριφορικών παρεμβάσεων και έχει εφαρμοστεί σε διάφορες περιοχές της ψυχολογίας, όπως στην επίλυση προβλημάτων, την εκπαίδευση παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, την αντιμετώπιση του πόνου, του μεταχειρουργικού στρες, του κλινικού άγχους και της κατάθλιψης, και τα τελευταία χρόνια στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.
Τι είναι και πώς λειτουργεί η Αυτο-Ομιλία;
Στον αθλητισμό, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργιάδη, η αυτο-ομιλία είναι μια στρατηγική, που σκοπεύει στη διευκόλυνση της μάθησης και τη βελτίωση της απόδοσης. Η στρατηγική βασίζεται στη χρήση λέξεων-κλειδιών, πριν ή κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης αθλητικών δεξιοτήτων και λειτουργεί με την ενεργοποίηση κατάλληλων γνωστικών και κινητικών μηχανισμών, που προκαλεί η χρήση των λέξεων αυτών.
Με απλά λόγια, οι αθλητές σχεδιάζουν, σε συνεργασία με τον αθλητικό ψυχολόγο ή τον προπονητή, και χρησιμοποιούν σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές του αγώνα (π.χ. πριν από την εκκίνηση στο στίβο, ή πριν από την εκτέλεση μιας ελεύθερης βολής στο μπάσκετ) λέξεις ή σύντομες φράσεις που έχουν προσχεδιάσει (π.χ. “δυνατά”, ή “μέσα”), φωναχτά ή από μέσα τους, για να προκαλέσουν την επιθυμητή δράση.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η αυτο-ομιλία μπορεί να αυξήσει την αυτοσυγκέντρωση και να κατευθύνει την προσοχή (“κοίτα τη μπάλα”), να αυξήσει την προσπάθεια (“πάμε γερά”), να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση (“μπορώ”) και να ρυθμίσει το άγχος (“ήρεμα τώρα”).
Για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της αυτο-ομιλίας είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε δεξιότητας, καθώς και οι ιδιαιτερότητες και προτιμήσεις των αθλητών.
Συμπεράσματα
Τα ευρήματα της εργασίας, σημειώνει ο κ. Χατζηγεωργιάδης, επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητα της στρατηγικής της αυτο-ομιλίας στη διευκόλυνση της μάθησης νέων κινητικών δεξιοτήτων και την ενίσχυση της αθλητικής απόδοσης, αναδεικνύοντας παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής.
Από τα αποτελέσματα προκύπτουν πρακτικές οδηγίες για την ανάπτυξη επιτυχημένων παρεμβάσεων και παρέχονται κατευθύνσεις για μελλοντική έρευνα στο χώρο της αυτο-ομιλίας.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

TΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ JERRY SLOAN



ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ




ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΔΑΣΚΑΛΟΙ




ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ man to man σε 3-2 MATCH UP ZONE οταν η επιθεση εφαρμοζει PICK N ROLL








Surfing ...


Λίγα πράγματα ζηλεύω από το εξωτερικό σχετικά με το μπάσκετ. Ίσως μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Λίγα, αλλά πολύ - πολύ σημαντικά. Ζηλεύω κυρίως την οργάνωση τους, την εφαρμογή των νόμων, και την συνέπεια τους σε ό,τι λένε και ό,τι συμφωνούν. 
Επίσης ζηλεύω αφάνταστα τα κράτη με την αθλητική κουλτούρα, και τη διάθεση των προπονητών να μοιραστούν τις γνώσεις τους, κάνοντας ακόμα πιο επίμονους τους ίδιους να προσφέρουν αλλά και να μάθουν κάτι παραπάνω. Η πιο σύγχρονη πλέον και ίσως η πιο διαδεδομένη πηγή γνώσεων είναι το Internet, και στον χώρο του μπάσκετ οι ιστοσελίδες όπου πολλοί προπονητές μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους είναι αρκετές.

Όμως επειδή το σερφάρισμα στο internet χωρίς καθοδήγηση συχνά καταλήγει σε ναυάγιο, θα προσπαθήσω να ξεδιαλύνω ορισμένα από τα καλύτερα site σχετικά με το μπάσκετ:
? http://www.sportcode.co.yu/coachcorner.htm Σε αυτή την ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε τα καλύτερα plays, ασκήσεις και αμυντικές ιδέες που έχουν παιχτεί στο παγκόσμιο μπάσκετ, από ΝΒΑ, NCAA, Ευρωλίγκα, ULEB, FIBA.
Ίσως το καλύτερο site στο είδος του, με το μειονέκτημα όμως ότι για να δείτε όλα αυτά που περιέχει πρέπει να έχετε και το ανάλογο πρόγραμμα της εταιρίας, το οποίο και αυτό συστήνετε ανεπιφύλακτα.
? http://www.sepk.gr Για να ευλογήσουμε και τα γένια μας, μια πολύ αξιόλογη δουλειά του συνδέσμου Ελλήνων προπονητών. Μπράβο σε όσους ασχολούνται, περιμένουμε κι άλλα, κι άλλα, κι άλλα…
? http://www.despotakis.gr Η προσωπική ιστοσελίδα ενός άξιου εκπρόσωπου της νέας γενιάς προπονητών, όπου με ξεκάθαρη άποψη και γνώμη γύρω από το μπάσκετ παρουσιάζει ασκήσεις και φιλοσοφικές τάσεις του αθλήματος. Περιμένουμε με ανυπομονησία γρήγορη και αδιάκοπη ενημέρωση της ιστοσελίδας του.
? http://www.teamarete.com Φανταστική ιστοσελίδα του coach Dreiling, μακάρι να υπάρχει χρόνος να διαβάσετε όλα όσα γράφει.
? http://members.tripod.com/~coacheshome/index1.html Αν και ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια με πολλά θέματα, εν τούτοις δεν μπορώ να θυμηθώ πότε ανανεώθηκε τελευταία φορά η σελίδα τους. Παρ’ όλα αυτά, όσα γράφει είναι ενδιαφέροντα. http://www.jes-basketball.com/playbook/plays.html Πολλές ασκήσεις, πολλά plays από το γνωστό software (λόγω της αφιλοκερδής πώλησης του), μα και πολλές άσκοπες ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Οι πιο τυχεροί όμως μπορούν να βρουν κάποιες σπουδαίες ασκήσεις.
? http://www.geocities.com/ljacksonesc5/acoach.html ʼλλο ένα site γυμνασιακού προπονητή με αρκετά ενδιαφέροντα θέματα
? http://www.bbhighway.com Το "must" των προπονητών! Μάλλον δεν έχει υπάρξει coach που ασχολείται με το Internet και δεν έχει βυθιστεί με τις ώρες εκεί.
? http://www.coachwooden.com Αν ο Naismith είναι ο πατέρας του μπάσκετ, ο Wooden είναι ο πατέρας των προπονητών. Μπείτε στο site του, βάλτε στο μυαλό σας και στην ψυχή σας όσα γράφει, και κάντε τα οδηγό για όλη σας την ζωή. Σημερινοί προπονητές του NBA κοιμούνται ακόμα με τα βιβλία του αγκαλιά!
? http://www.coachmeyer.com Χρήσιμες συμβουλές περί μπάσκετ και μη, από έναν εξαιρετικό coach.
? http://www.coachesclipboard.net ʼλλο ένα σπουδαίο site!
? http://www.coachwells.com Ό,τι χρειάζεται να μάθει ένας coach υπάρχει εδώ
? http://www.collegehoopsnet.com./coaching/index.htm Πολύ ενδιαφέροντα άρθρα. Θα προβληματιστείτε.
? http://www.angelfire.com/nc/ezyduzits12steptools/bball_playbook.html Ώρα να 'χετε να διαβάζετε…
? http://www.y-coach.com Πάρα πολύ καλό site με θέματα από τις μικρές ηλικίες.
? http://www.thecoachingcorner.com Όσο κι αν σας φανεί παράξενο, παρότι είναι ιστοσελίδα για το baseball, εντούτοις γράφει πιο σημαντικά πράγματα κι από άλλα πιο εξειδικευμένα site του μπάσκετ. Κυρίως για νέους προπονητές που ασχολούνται με παιδιά. Εξάλλου η πολύπλευρη ενημέρωση χαρακτηρίζει τους έξυπνους.
? http://coachlikeapro.tripod.com Μην το παραλείψετε. Ο τίτλος του τα λέει όλα.
? http://www.degerstrom.com/basketball/drills Πολλές καλές ασκήσεις, άρτια ταξινομημένες.
? http://greenvalegrizzlies.asn.au Ο προπονητής μιας παιδικής ομάδας από την Αυστραλία επιμένει να μας μαρτυρήσει την όλη του φιλοσοφία. Δεκτή η προσπάθεια του.
? http://www.guidetocoachingbasketball.com Ή αλλιώς "ο οδηγός του coaching". Στην πρώτη σελίδα γράφει: "Τα μυστικά που οι προπονητές χρησιμοποιούν για να φτάσουν τις ομάδες τους στην κορυφή". Ίσως να είναι κι έτσι…
? http://www.hoopsking.com Η ενθρόνιση του Internet ως βασιλιά στην ενημέρωση. Super ασκήσεις και plays, όλα σε βίντεο!
? http://www.havenport.com/hosa/btlinks.html ʼρθρα και ασκήσεις. ΑΞΙΖΕΙ!
? http://members.tripod.com/~i1l2a3n Αξιόλογη δουλειά του γνωστού στο Ισραήλ coach Ilan
Kowalsky.
? http://nabc.cstv.com/coaches_corner/coaching-concepts.html Μόνο και μόνο ότι είναι το επίσημο site του συνδέσμου προπονητών ΗΠΑ, δημιουργεί πολλά κίνητρα για να το μελετήσουμε εξονυχιστικά. Περιέχει άρθρα από πολλούς γνωστούς προπονητές.
? http://www.javierimbroda.com Η γνώμη ενός πάρα πολύ οργανωμένου προπονητή γύρω από το μπάσκετ, σαν τον πρώην προπονητή της εθνικής Ισπανίας, και οι ασκήσεις που απλόχερα προσφέρει δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Δυστυχώς για κάποιους είναι μόνο στα ισπανικά.
? http://hoopsu.homestead.com Πάρα πολύ ενδιαφέρον site, κυρίως για τα άρθρα του.
? http://www.motivateus.com Πέρα από τις ασκήσεις και τα plays, το μπάσκετ είναι ένα παρά πολύ "ψυχολογικό" άθλημα. Σε αυτή την ιστοσελίδα θα βοηθηθείτε αρκετά σε αυτό τον τομέα.
? http://www.powerbasketball.com Και αυτή η ιστοσελίδα από τα "must" των coaches.
? http://www.cybersportsusa.com/hooptactics/HoopTactics.asp Είμαι πολύ τυχερός που γνώρισα, συζήτησα, έμαθα και αντάλλαξα απόψεις με τον coach Bob Kloppenburg. Εδώ ο coach καταθέτει ένα μέρος της εμπειρίας του.
? http://www.uktscg.com/11cose_e.htm Η δουλειά του συνδέσμου προπονητών Σερβίας. Λίγα πράγματα, αλλά με βαρύνουσα σημασία. Και στα αγγλικά.
?http://www.fiba.com/pages/eng/fc/expe/assiMaga/p/openNodeIDs/1035/selNodeID/1035/assiDown.htmlΗ FIBA καταθέτει απόψεις γνωστών προπονητών γύρω από φιλοσοφίες και ασκήσεις. Πρέπει απλά να τις "κατεβάσετε" στον υπολογιστή σας.
? http://www.abqmag.com Το περιοδικό του Αμερικάνικου μπάσκετ. Ωραίος τίτλος, ωραία θέματα. 
Σίγουρα αυτά τα site δεν είναι τα μοναδικά, μάλλον όμως είναι από τα καλύτερα. Βέβαια το θέμα δεν είναι μόνο να αποκτήσει κάποιος τη γνώση, αλλά το πώς θα προσαρμόσει τις γνώσεις του στην ομάδα του. Κυρίως όμως να προσπαθήσει να εμβαθύνει στις λεπτομέρειες και να καταλάβει την φιλοσοφία του αρθογράφου και όχι απλώς να σταθεί στα γραφόμενα.
Γιατί όπως πρόσφατα είπε και ο Μίλαν Μίνιτς σε σεμινάριο στην Αθήνα "…μπορεί δυο φούρνοι να βγάζουν ψωμί από τα ίδια ακριβώς υλικά, όμως σίγουρα του ενός φούρναρη το ψωμί είναι πιο γευστικό από του άλλου…"

Pick n roll: 3 έξω 2 μέσα

προπόνηση εκρηκτικότητας με λάστιχα

Loose Ball and Offensive Charge Basketball Drill

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Bob Knight: The Complete Guide to Man-to-Man Defense

ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Σε όλους μας είναι γνωστό ότι η σωματική και ψυχολογική κατάσταση του αθλητή πριν τον αγώνα, είναι μια σημαντική παράμετρος για την αθλητική απόδοση. Κατά κύριο λόγο οι προπονητές είναι αυτοί οι οποίοι δίνουν τις τεχνικές, και τις προπονητικές κατευθύνσεις.
Υποστηρίζουν ψυχολογικά την ομάδα και ατομικά τους αθλητές, ώστε να πετύχουν την μέγιστη απόδοση, σε αγωνιστικό, σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο.
Είναι προφανές ότι οι ενέργειες των προπονητών αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη του στόχου.
Είναι όμως απόλυτα αναγκαίο, ο αθλητής να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ατομική του και ομαδική απόδοση.
Θα προσπαθήσω να δώσω μια πρακτική κατεύθυνση σε ότι αφορά τα παραπάνω, και πιστεύω ότι θα βοηθήσω κυρίως τους αθλητές. Όταν λέμε οι ώρες πριν τον αγώνα πρακτικά εννοούμε το χρονικό μέρος από την προηγουμένη του αγώνα, ως τον αγώνα.
Πρώτα θα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Και ποια είναι αυτά?


1. ύπνος – ανάπαυση
2. διατροφή
3. προπόνηση
4. νοητική προπόνηση δεξιοτήτων και τακτικής
5. απολογισμός εβδομάδος
6. εσωτερική παρακίνηση
7. αθλητική και αγωνιστική αυτογνωσία
8. ψυχαγωγία


Ας τα πάρουμε ένα.- ένα1. ΥΠΝΟΣ-ΑΝΑΠΑΥΣΗ
Είναι αναγκαίο για τον αθλητή, αν όχι κάθε μέρα, τα 2 τελευταία βράδια να κοιμάται από ένα 8ωρο. Ο λιγότερος ύπνος δεν αναπαύει επαρκώς το σώμα. Η καταλληλότερη ώρα είναι 12 το βράδυ με 8 το πρωί.2. ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πολλοί αθλητές ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους. Σε γενικές γραμμές αποφεύγουμε το αλκοόλ, τρώμε φαγητά στεγνά, με λίγα λιπαρά, αρκετούς υδατάνθρακες, και ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης. (περίπου 30-40 γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα.)
Ο αριθμός των γευμάτων είναι καλό να είναι 5 σε αριθμό, και σε ποσότητες σχετικά μικρά.)
(ανάλογα με το φύλλο και το σωματοτυπο του κάθε αθλητή, τα παραπάνω ποικίλουν σε ποσότητα)
Πίνετε πολύ νερό!!3. ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ
Η τελευταία προπόνηση πριν από τον αγώνα, είναι η σημαντικότερη όλων των προπονήσεων. Ακούτε προσεκτικά τις οδηγίες του προπονητή, έχετε υψηλή συγκέντρωση, ΡΩΤΑΤΕ τον προπονητή σας οτιδήποτε έχει σχέση με τον αγώνα το οποίο δεν έχετε καταλάβει, και χρειαζόσαστε υποστήριξη και οδηγίες.
Προσοχή!
Δεν είναι ντροπή και δείγμα ανικανότητας εάν ρωτάτε τον προπονητή σας για παράδειγμα ένα σύστημα που δεν θυμόσαστε, η το πώς πρέπει να παίξετε έναν συγκεκριμένο παίκτη στην άμυνα. Αντιθέτως.! Οι ερωτήσεις δείχνουν ενδιαφέρον, ωριμότητα, αγωνιστικό και ομαδικό πνεύμα!!!
Στην τελευταία προπόνηση δημιουργήστε ισχυρό ομαδικό κλίμα. Αυτό μεταφέρεται στην ομάδα, από την ατομική σας καλή ψυχοσωματική κατάσταση και από την διάθεση προσφοράς στην ομάδα και στους συμπαίκτες σας!


4. ΝΟΗΤΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΗΣ
Ίσως σαν τίτλος το παραπάνω ακούγεται παράξενα!
ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ, ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑΚΤΙΚΑ!
Όλοι μας έχουμε δει τον εαυτό μας κλείνοντας τα μάτια, ίσως και πριν κοιμηθούμε, ίσως και κατά την διάρκεια της ημέρας, να εκτελεί διάφορες δεξιότητες. Ντριπλες, σουτ, drive, και πολλά άλλα στοιχεία που μας ενδιαφέρουν. Σαν να βλέπουμε τον εαυτό μας σε βιντεο, εκτελώντας τέλεια συγκεκριμένες ενέργειες.
Αυτή είναι μια διαδικασία και μια συνήθεια που πρέπει να την βάλετε στην αθλητική σας ζωή! Και ιδιαιτέρα πριν τον αγώνα! Πρέπει να βλέπετε τον εαυτό σας να εκτελεί άριστα όλες τις δεξιότητες, και όλες τις ενέργειες που έχει υποδείξει ο προπονητής για τον επόμενο αγώνα. Πρέπει να γίνουν όλα τέλεια νοητικά. Αυτό θα σας χαρίσει σιγουριά, αυτοπεποίθηση, και ετοιμότητα!5. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ
Και όταν λέμε απολογισμό της εβδομάδος εννοούμε τον ατομικό - τον προσωπικό!
Είμαι ευχαριστημένος από την απόδοση μου?
Ήταν αρκετός ο αριθμός των προπονήσεων που έκανα αυτήν την εβδομάδα?
Σε πιο βαθμό ετοιμότητας βρίσκομαι εν όψη του συγκεκριμένου αγώνα?
Ο ατομικός απολογισμός, καθαρίζει την σκέψη, θέτει τους ατομικούς προσωπικούς στόχους και συμβάλει στην αθλητική αυτογνωσία!6. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ
Είναι στην φύση του ανθρώπου κάποιες φορές να αρνήται να ακολουθήσει το ημερήσιο πρόγραμμα του, είτε από κούραση, είτε από την συνεχή επανάληψη.
Σίγουρα έχει τύχει να ΄΄βαριώμαστε΄΄ όπως λέγεται να πάμε στην προπόνηση.
Δε βαριέσαι λέμε,.. και τι έγινε….. μια προπόνηση είναι.
Είναι πολύ εύκολο να αλλάξουμε αμέσως αυτήν την ψυχολογική διάθεση.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι εσωτερικής παρακίνησης. Πως?
Παράδειγμα.
Βλέποντας ένα βίντεο με τον αγαπημένο σας παίκτη στο καλύτερο του παιχνίδι.
Βλέποντας ένα βίντεο με τον εαυτό σας σε ένα παιχνίδι που αποδώσατε πολύ καλά και σας έδωσαν για αυτό συγχαρητήρια!
Παίρνοντας τους συμπαίκτες σας τηλέφωνο, προσκαλώντας τους για καφέ μετά την προπόνηση.
Και πολλά άλλα που εσείς μόνο γνωρίζετε! Με την εσωτερική παρακίνηση, και την διαπίστωση ότι είστε σημαντικοί και καλύτεροι από ποτέ, η καλή απόδοση σας στον αγώνα, θεωρείται δεδομένη.7. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ
Όταν ο αθλητής γνωρίζει τις δυνατότητες του είναι ένας συνειδητοποιημένος αθλητής. Πρέπει να αποδεχθεί τι κάνει καλά και μπορεί ακόμα καλύτερα, και τι – προσοχή, όχι τι δεν κάνει, αλλά τι μπορεί να βελτιώσει! Κανένας δεν πρέπει να λέει και να πιστεύει ότι αυτό το κάνω καλά! Πολύ καλά! Ακόμα και αυτό εξελίσσεται σε καλύτερο!
Όπως και π.χ ΄΄σε αυτό δεν είμαι καλός…ΛΑΘΟΣ νομίζεις ότι δεν είσαι καλός! Είσαι καλός αρκεί να το δουλέψεις και να το θέλεις πραγματικά!
Οι νόμοι, οι ιδιότητες της φύσεως και της ζωής ισχύουν και στο μπάσκετ!
Γνωρίζοντας λοιπόν το επίπεδο σας, το τι είστε έτοιμοι να κάνετε αυτήν την στιγμή, και τι μετά, είναι σίγουρο ότι θα φανείτε πολύ χρήσιμοι στην ομάδα σας και θα αποδώσετε πολύ καλά στον αγώνα.8. ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Αφιερώστε αρκετές ώρες στον εαυτό σας. Κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν και σας εκφράζουν.
Φτιάξτε την διάθεση σας.
Αφήστε τις αρνητικές σκέψεις και αλλάξτε τες με θετικές!
Η ψυχαγωγία φτιάχνει την ψυχολογία

Jake Kelly (Strength & Conditioning) NBA Pre-Draft Training

Jake Kelly (Passing & Conditioning) NBA Pre-Draft Training

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι που βασίζεται στις λεπτομέρειες. Παρακάτω θα αναλυθούν τρεις παράγοντες θεμελιώδους σημασίας στους οποίους ελάχιστη αναφορά γίνεται.


ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ


Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που είναι πιο σημαντικά από την ισορροπία στο μπάσκετ. Προσπαθήστε να σκεφτείτε ποια μπασκετική κίνηση δεν απαιτεί σωστή ισορροπία. Η απόσταση ανάμεσα στα πόδια πρέπει να είναι όσο το άνοιγμα των ώμων, με το βάρος ισόποσα μοιρασμένο. Για σωστό χειρισμό μπάλας η ισορροπία είναι απαραίτητη ώστε ο παίχτης να είναι ικανός να σταματάει και να ξεκινάει σχετικά εύκολα. Το ίδιο απαιτείται για ένα καλό σουτ. Τα σουτ εκτός ισορροπίας είναι για τον Michael Jordan ή τον Kobe Bryant! Οι καλοί σουτέρ διατηρούν ισορροπία στο άλμα τους και δεν γέρνουν δεξιά ή αριστερά. Αμυντική ισορροπία είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική. Όλοι οι καλοί αμυντικοί διατηρούν ισορροπία στη βασική αμυντική θέση αλλά και για την ικανότητα τους να μετακινούνται γρήγορα.

ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΣΧΟΙΝΑΚΙΑ

ΚΙΝΗΣΗ MANU GINOBILI - STEP BACK JUMPER

ΣΟΥΤ (Μάθε να βελτιώνεις το σουτ σου από την «αντίδραση» της μπάλας στο στεφάνι)

ΠΕΡΚΟΣ I. ΣΤΕΦΑΝΟΣ PhD
Ο αθλητής μπορεί να ωφεληθεί πάρα πολύ όταν έχει τον προπονητή του να παρακολουθεί την προπόνησή του για την βελτίωση του σουτ. Συχνά όμως αυτό είναι δύσκολο να συμβεί με αποτέλεσμα να προπονείται μόνος του. Προσωπική ανατροφοδότηση (πληροφορίες σχετικά με την απόδοσή του) μπορούν να τον βοηθήσουν στον καθορισμό των προσαρμογών που θα πρέπει να κάνει. Τρεις από βασικές πηγές ανατροφοδότησης είναι: η παρατήρηση της «αντίδρασης» της μπάλας στο στεφάνι, η εσωτερική αίσθηση του σουτ, και η βιντεοανάλυση της τεχνικής του σουτ.
Η ανάλυση της «αντίδρασης» της μπάλας στο στεφάνι μπορεί να επιβραβεύσει την σωστή εκτέλεση αλλά και να επισημάνει τα πιθανά τεχνικά λάθη καθώς και τις αιτίες που τα προκαλούν. Στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρονται (1η στήλη) κάποια ενδεικτικά λάθη καθώς οι πιθανές διορθώσεις αυτών (2ηστήλη)
ΛΑΘΟΣ 
ΑΙΤΙΕΣ-ΔΙΟΡΘΩΣΗ 
1.      ΤΟ ΣΟΥΤ ΕΊΝΑΙ ΑΔΥΝΑΜΟ
Ø      Κακή χρησιμοποίηση ποδιών, follow through, αργός ρυθμός.
Ø      Δυνατότερο πάτημα, ή follow-through (κράτα τεντωμένο το χέρι μέχρι η μπάλα να ακουμπήσει το καλάθι), ή γρηγορότερο ρυθμό κίνησης.
2.      ΤΟ ΣΟΥΤ ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΎ ΔΥΝΑΤΟ
Ø      Το χέρι του σουτ σχηματίζει γωνία μικρότερη των 45°, οι ώμοι σου βρίσκονται πολύ πίσω, ή τα χέρια σου είναι πολύ μακριά το ένα από το άλλο.
Ø      Μετακίνησε τους ώμους σου πιο μπροστά σε μία άνετη θέση, μετακίνησε τα χέρια σου πιο κοντά μεταξύ τους, ή σήκωσε ψηλότερα το χέρι του σουτ δημιουργώντας έτσι ψηλότερο τόξο.
3.      ΤΟ ΣΟΥΤ ΕΊΝΑΙ ΑΣΤΑΘΕΣ (ΑΔΥΝΑΜΟ ή ΔΥΝΑΤΟ)

Ø      Πιθανόν ατελές και μη σταθερό follow through.
Ø      Τέντωσε καλά το χέρι σου σε κάθε σουτ.
4.      Η ΜΠΑΛΑ ΧΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΘΙΟΥ (δεξιόχειρας)
Ø      Δεν «βλέπεις με μέτωπο» προς το καλάθι, ή κρατάς την μπάλα μπροστά από το κεφάλι σου με τον αγκώνα προς τα έξω, το χέρι σου τεντώνει προς τα δεξιά την ώρα του σουτ.
Ø      Βλέπε «με μέτωπο» προς το καλάθι.
Βάλε την μπάλα μεταξύ αυτιού-ώμου.
Αγκώνας προς τα μέσα.
5.      Η ΜΠΑΛΑ ΧΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΘΙΟΥ (δεξιόχειρας)
Ø      Δεν «βλέπεις με μέτωπο» προς το καλάθι, ή κρατάς την μπάλα πάνω από την δεξιά μεριά της λεκάνης σου, ή πολύ μακριά από το κορμί σου σπρώχνοντας την μπάλα από τα δεξιά προς τα αριστερά καθώς σουτάρεις. Το σπρώξιμο αυτό προέρχεται από την μη χρησιμοποίηση των ποδιών.
Ø      «Βλέπε με μέτωπο» προς το καλάθι.
Τοποθέτησε την μπάλα μεταξύ αυτιού-ώμου.
Αγκώνας προς τα μέσα.
Χέρι-καρπός-δάχτυλο(δείκτης) βλέπουν ευθεία προς το καλάθι.
6.      ΤΟ ΣΟΥΤ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΤΡΟΧΙΑΣ, ΕΛΕΓΧΟΥ, ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΑΡΟ, ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟ Ή ΧΤΥΠΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΡΙΕΣ.
Ø      Πιθανόν να κρατάς την μπάλα χαμηλά, να την κρατά πίσω από το κεφάλι ή τον ώμο, ή να σουτάρεις με μη σταθερό follow through, ή δεν παίρνεις ώθηση από τα πόδια.
Ø      Κράτα την μπάλα μπροστά από το αυτί σου και τον ώμο.
Πάρε ώθηση από τα πόδια.
Κάνε ολοκληρωμένο follow through κρατώντας το χέρι σου Τεντωμένο μέχρι η μπάλα ν’ ακουμπήσει το καλάθι.
7.      Η ΜΠΑΛΑ ΚΥΛΑ  ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΛΑΘΙΟΥ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΞΩ, Ή ΧΤΥΠΑ ΜΠΡΟΣ-ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΧΤΥΠΑ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ.
Ø      Το χέρι του σουτ βρίσκεται πλάγια από την μπάλα και μετακινείται κάτω από αυτήν την στιγμή του σουτ, ή η μπάλα φεύγει με το μεσαίο δάχτυλο αντί με τον δείκτη. Και τα δύο αυτά λάθη προσδίδουν στην μπάλα πλάγιο αντί για αντίθετο φάλτσο.
Ø      Τοποθέτησε το χέρι του σουτ πίσω από την μπάλα.
Το χέρι στήριξης πίσω και πλάγια από την μπάλα.
Απελευθέρωσε την μπάλα με τον δείκτη.
8.      ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΥΤ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΣΤΟ, ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ Η ΜΠΑΛΑ ΧΤΥΠΑ ΣΚΛΗΡΑ ΣΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ.
Ø      Πιθανώς η μπάλα ακουμπά στην παλάμη.
Ø      Χαλάρωσε τον αντίχειρά σου και τοποθέτησε την μπάλα στα ακροδάχτυλά σου. Κατόπιν απελευθέρωσε την μπάλα από τον δείκτη σου με ανάποδο φάλτσο, έλεγχο και απαλή επαφή.
9.      ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΥΤ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΣΤΟ, ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΑΣΤΟΧΕΙΣ.
Ø      Βάλε κάποιον να σε κοιτάει στα μάτια την στιγμή που σουτάρεις. Πιθανώς να μην συγκεντρώνεις το βλέμμα σου στον στόχο (καλάθι). Συγκεντρώσου στον στόχο-όχι στην τροχιά της μπάλας-μέχρις ότου η μπάλα ν’ ακουμπήσει το καλάθι.
ΑΣΚΗΣΗ 
Σούταρε ελεύθερες βολές με κλειστά μάτια. Βάλε έναν συμπαίκτη σου να σου αναφέρει πότε το σουτ είναι επιτυχημένο. Μετά από κάθε άστοχη βολή ο συμπαίκτης σου λέει την ακριβή κατεύθυνση της αστοχίας καθώς και την «αντίδραση» της μπάλας στο καλάθι.
Αναλύοντας το δικό σου σουτ, μπορείς να διορθώσεις τα σφάλματά σου προτού γίνουν αυτά κακές συνήθειες.

Προπονητής Ακαδημιών: Βασικές αρχές και κατευθύνσεις

Παρακάτω ακολουθούν μερικές βασικές αρχές και κατευθύνσεις για την συμπεριφορά και τη φιλοσοφία του προπονητή ακαδημιών. Τα μικρά παιδιά έχουν σίγουρα ιδιαιτερότητες που πρέπει να γνωρίζουμε και να σεβόμαστε. Δεν είναι δεν είναι απλώς μικρότερα σε μέγεθος από τους μεγάλους, αλλά σκέφτονται και ενεργούν με διαφορετικά κριτήρια. Επίσης, κατανοούν και αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα από αυτά που εμείς νομίζουμε. Το ποδόσφαιρο είναι και πρέπει να είναι, πάντα ένα παιχνίδι γι΄αυτά. Μέσα από αυτό το παιχνίδι, δεν ψάχνουμε μόνο τα ταλέντα, ούτε φτιάχνουμε μόνο τα νέα μεγάλα αστέρια του μέλλοντος. Διαμορφώνουμε μια σωστή αθλητική παιδεία, προάγουμε τη συνεργασία και την κοινωνικότητα, τα μαθαίνουμε να βάζουν στόχους και να αγωνίζονται να τους πετύχουν, επεμβαίνουμε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους. Ο προπονητής δεν πρέπει να είναι ο ''δράκος΄΄ του παραμυθιού, αλλά ένας δάσκαλος-παιδαγωγός-γνώστης-φίλος, ο οποίος για να είναι σεβαστός από τα παιδιά, θα πρέπει πρώτα να τα σέβεται ο ίδιος.
1. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Εξασφαλίστε ότι η ορολογία που χρησιμοποιείτε είναι σαφής και ακριβής. Τα παιδιά πρέπει να μπορούν να καταλάβουν κάθε οδηγία είτε αυτή είναι πρόταση είτε μεμονομένη λέξη. Επίσης, τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν πως εσείς είστε ο μόνος υπεύθυνος για να τα κατευθύνει.
2. ΘΕΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ: Όποτε είναι δυνατόν επιβραβεύστε είτε ατομικά είτε ομαδικά την σωστή εκτέλεση-συμπεριφορά. Δώστε στα άτομα και στις ομάδες θετική ενίσχυση. Απέχετε από τη χρησιμοποίηση των αρνητικών σχολίων. Χρησιμοποιήστε τον έπαινο ως κίνητρο.
3. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ: Εάν η άσκηση ή το παιχνίδι είναι πάρα πολύ προηγμένο και τα παιδιά δεν μπορούν να ανταποκριθούν, τροποποιήστε για να αυξήσετε τις πιθανότητες της επιτυχίας τους. Τα παιδιά δε φταίνε σε τίποτα αν έχετε κάνει μια λάθος εκτίμηση για τις δυνατότητές τους και πρέπει σε αυτή την περίπτωση ο εγωισμός σας να πάει στην άκρη.
4. ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΖΩΝΤΑΝΙΑ: Να είστε κινητικός και εμπνευσμένος. Ο ενθουσιασμός και η ύπαρξη ενεργητικότητας είναι μεταδοτικά. Τα παιδιά σίγουρα θα χαρούν και θα προσπαθήσουν να αντιγράψουν την κινητικότητα σας.
5. ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ: Εάν το παιχνίδι είναι στατικό, μειώστε τις ομάδες, δώστε έξτρα ρόλους, χρησιμοποιείστε ''βοηθούς΄΄ για να κρατήσετε το κάθε παιδί ενεργό. Τα παιδιά βαριούνται εύκολα και όσο μικρότερα είναι τόσο πιο δύσκολα αντέχουν στην αναμονή.
6. ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΤΟΜΟ: Γνωρίστε τις διαφορές των παικτών. Επιθετική ή ήρεμη, η αναγνώριση των προσωπικοτήτων τους θα σας επιτρέψει να ανταποκριθείτε και θα αποκριθούν σε σας θετικά. Σεβαστείτε τη διαφορετικότητά τους.
7. ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΧΟ: Σε όλες τις επιδείξεις-ασκήσεις καταστήστε τους επιθυμητούς στόχους σαφείς. Εάν ένας παίκτης παρουσιάζει ιδιαίτερη επιδεξιότητα μιας ικανότητας, χρησιμοποιήστε τον για να τη δείξετε. Ο παίκτης ''μοντέλο'' είναι πολύ χρήσιμος και γιατί λειτουργεί σαν παράδειγμα αλλά και επειδή μπορεί να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση αν δεν μπορείτε να εκτελέσετε μια συγκεκριμένη δεξιότητα.
8. ενισχΥστε τη σωστή τεχνικΗ: Σε όλες τις ασκήσεις και παιχνίδια δώστε συνεχώς έμφαση στη χρήση των σωστών τεχνικών. Επιμείνετε στη σωστή εκτέλεση, για να μην αποκτήσουν τα παιδιά λάθος κινητικά πρότυπα
9. ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ: Επιμείνετε για την σπουδαιότητα της κίνησης και της ετοιμότητας, στην οποία πρέπει να βρίσκονται καθ΄όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Δώστε στα παιδιά να καταλάβουν πως η αποστολή τους δεν τελειώνει με μία πάσα ή ένα σουτ, αλλά το παιχνίδι συνεχίζεται και πρέπει να πάρουν μέρος σε αυτό.
10. ΑΛΛΑΞτε τις θέσεις ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ: Όλοι οι παίκτες πρέπει να έχουν βιώματα από αμυντικούς και επιθετικούς ρόλους, ακόμα και από τη θέση του τερματοφύλακα. Δοκιμάστε αλλαγές θέσεων ελεύθερα ακόμα και αλλαγές παικτών ανάμεσα σε ομάδες.
11. ΑΝΑΠΤΥΞΤΕ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ: Συνεχώς παρακινείστε τους παίκτες να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο. Να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες αλλά και τη συμβολή όλων στην ομάδα. Να σέβονται όλους τους συμμετέχοντες στο παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των αντιπάλων.
12. ΙΣΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ: Δώστε ίση προσοχή σε όλους τους παίκτες στην ομάδα στην προπόνηση ή τα παιχνίδια. Μην αφήστε τους λιγότερο ικανούς παίκτες πίσω αλλά μην επιβραδύνετε και τους προχωρημένους.
13. ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΗ: Οι παίκτες θα ανταποκριθούν και θα θελήσουν να συνεχίσουν εάν η προπόνηση και η συμμετοχή τους, είναι διασκεδαστική. Δημιουργήστε την απόλαυσή τους μέσα στην προπόνηση. Δεν έχει κανένα όφελος η εκτέλεση ασκήσεων με ''μουτρωμένα'' πρόσωπα. Πάρτε από τα παιδιά το 100% μέσα από το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό τους.
Θυμηθείτε: Σαν προπονητής πρέπει να αφιερωθείτε στην ανάπτυξη όλων των παικτών σας. Είτε αφορά στην τεχνική τους, είτε σε σχέση με τους παλιούς και τους νέους στην ομάδα. Επειδή είστε ένα πρότυπο για τα παιδιά, η θέση σας είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να καθορίσετε εσείς τα πρότυπα. Να αναπτύξετε την τεχνική, στη σωστή αθλητική συμπεριφορά και βέβαια μια όμορφη ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Να εφαρμόσετε και να διατηρήσετε την ισότητα σε όλες τις στιγμές. Δώστε έμφαση στην διασκέδαση και την ανάπτυξη. Η πίεση της νίκης πρέπει να μείνει μακριά από τα παιδιά. Αυτός είναι ο στόχος!

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΒΑΣΙΚΟΣ